Alla inlägg den 9 maj 2016

Av David - 9 maj 2016 01:01

Föreställ dig att du är ensam i en skog, var du än springer i den mörka skogen så vet du att du inte kommer undan vargarna som lurar i mörkret, adrenalinet pumpar och du skulle utan svårighet höra en nål falla på 100 meters håll, alla dina sinnen är knivskarpa och du uppfattar endast det instinktiva i att fly eller fäkta.

Exakt så känner många som lider av posttraumatisk stress. Att vara med om en traumatisk händelse vars känslomässiga faktorer spelas upp om och om igen även om själva minnet från händelsen är något som är avdramatiserat för länge sen.

Att inte kunna styra en sådan djupt instinktiv rädsla och att inte kunna veta när den kommer utan det enda man i det närmaste förnimmer är i så fall olika sk triggers, är väldigt energikrävande, förvirrande och mentalt frustrerande.

Triggers är något som startar det känslomässiga "tåget" i en posttraumatisk stress, tex om någon varit om om en traumatisk händelse ett visst datum eller klockslag så kan en sk trigger vara att känslorna återuppspelas för den drabbade just det datumet, vecko dagen eller klockslaget då den verkliga traumatiska händelsen ägde rum.

Det går inte att styra själv, känns det som i alla fall för den som upplever det.

Att leva med posttraumatisk stress är ett mentalt helvete och att gå för länge med tillståndet obehandlat är att få vardagliga normala händelser att bli direkt känslomässigt livsfarliga eller extremt stressande för den som upplever vardagen med detta, såklart är det ju beroende på vad man varit med om men ändå påverkas ju vardagen av det.

Själv har jag haft posttraumatisk stress i över tio år som varit obehandlad, jag trodde jag själv kunde lösa eller läka det med tiden men har kommit fram till att det är bättre att söka hjälp.

Så till alla er därute som lider av posttraumatisk stress, kontakta sjukvården, ibland kan man läka den själv men om du verkligen lider av den så tveka inte att be vården om hjälp, det finns många olika behandlingar idag som Kognetiv beteendeterapi eller andra beprövade metoder. Det viktigaste av allt, var ärlig och tydlig med vad du varit med om för din psykolog. De har tystnadsplikt.





Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2016
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards